zondag 22 november 2009

Op de barricade voor de jeugdliteratuur



Omdat ik dit weekend met iemand over Sjoerd Kuyper sprak. Over zijn strijd de jeugdliteratuur de plek te geven die het verdient, las ik zijn A.M.G.Schmidtlezing nog eens.
En omdat ik het met Sjoerd Kuyper eens ben en op kleine schaal ook ten strijde trek, wil ik die lezing graag met iedereen delen.
Want, zoals Sjoerd Kuyper al zegt, nieuwe werknemers in boekhandels en bibliotheken hebben in hun opleiding niets aan literatuur gedaan.
Verkoopcijfers en uitleencijfers bepalen de koers. In bibliotheekland is geen ondergrens meer in de collectievorming. Alle pulp wordt aangeschaft. Er is echter wel een bovengrens en dat is de jeugdliteratuur, de neusjes van de zalm, de boeken die tot de verbeelding spreken, die mooi zijn van taal en stijl en waar de humor warm en diep is. Die 'gaan' niet dus die schaffen we nauwelijks of niet aan.
Jeugdbibliothecarrisen zijn bijna uitgestorven. Zo jammer, de meeste van hen waren zeer betrokken en in staat om op bevlogen wijze de jeugd in contact te brengen met schrijvers als Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Guus Kuijer, Selma Noort, Toon Tellegen, Veronica Hazelhoff, Ted van Lieshout, Rita Verschuur, Wim Hofman, Els Pelgrom, Hans Hagen.....stuk voor stuk zo goed als klassiek, van blijvende waarde! Zo kan ik nog wel een tijdje door en dan heb ik het alleen nog maar over Nederlandse schrijvers. En voeg daar nog de vele geweldige illustratoren aan toe.
Als ik niet oppas maak ik me net zo kwaad als Sjoerd Kuyper en we weten allemaal dat hem dat niet in de koude kleren is gaan zitten. Dus hier laat ik het maar even bij.

zondag 1 november 2009

Barcelona oktober 2009

Met het bezoek aan Barcelona in oktober sloot ik de reeks van maandelijkse uitstapjes af. Het is mooi geweest!
Op 27 oktober vlogen wij, mijn zoon, dochter en ik, al vroeg richting Spanje.
Een dag waarop veel vormen van openbaar vervoer de revue passeerden en we in de trein verrast werden door twee adembenemend mooie jonge mannen. Eén van zo'n schoonheid dat er een passievolle Spaanse film om zijn verschijning heen verzonnen moet worden en de ander met zo'n krachtige uitstraling dat hij de tegenspeler moet zijn. Kan niet anders...Ze speelden gitaar en probeerden hun cd aan de man te brengen. Genieten dus.
Veel gelopen en gezien en genoten van sangria en tapas!
Aanvankelijk was het boekje '100% Barcelona' onze gids, maar al snel ruilden we de toeristische hoogtepunten in voor donkere smalle straatjes om ons keer op keer te laten verrassen door grote zonovergoten pleinen.
We hebben de laatste dag van deze 4-daagse lekker aan zee gezeten!