maandag 13 februari 2012

illustratoren

Tekenaar Philip Hopman zei ooit in de Volkskrant: ‘Het niveau van Nederlandse tekenaars ligt heel hoog. We hebben in ons land een vrij lange traditie die begonnen is met mensen als Dick Bruna, Max Velthuijs, Fiep Westendorp en Thé Tjong-Khing. Dat heeft een goede school op gang gebracht.’
Toch is er over die tekenaars weinig geschreven. Vanuit de beeldende kunst bestaat nauwelijks belangstelling voor het vak.
Voor Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd interviewde Joukje Akveld negentien Nederlandse illustratoren in hun atelier over techniek, ambitie, inspiratie en kunstenaarschap.
Zo ontstond, aan de hand van persoonlijke ontmoetingen, een overzicht van een niet eerder in kaart gebracht vakgebied – van Mance Post (1925) tot Martijn van der Linden (1979). Samen geven de interviews een beeld van een halve eeuw Nederlandse illustratiekunst. Amber Beckers portretteerde de tekenaars in hun atelier. De vele illustraties van de tekenaars completeren het geheel.
Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd, Joukje Akveld & Amber Beckers. Hoogland & Van Klaveren, € 29,95.
Het gaat om Dick Bruna, Charlotte Dematons, Harrie Geelen, Annemarie van Haeringen, Wim Hofman, Philip Hopman, Jan Jutte, Joke van Leeuwen, Mance Post, Martijn van der Linden, Sieb Pothuma, Ingrid en Dieter Schubert, Noelle Smit, Thé Tjong-Khing, Marit Tornqvist, Daan Remmerts de Vries, Fleur van der Weel en Sylvia Weve.
Dezelfde illustratoren hebben zich uitgeleefd in het boek De baron von Munchhausen

 Het ene avontuur is nog wonderlijker dan het andere. ‘De leugenbaron’ wordt hij wel genoemd, deze klassieke held van Rudolf Erich Raspe uit 1785. Een jaar later verzon Gottfried August Bürger er een aantal verhalen bij, die de baron nog beroemder maakten.

Mondriaan

Met dit filmpje krijgen kinderen een idee  hoe abstracte kunst voort kan komen uit realistische beelden.
Het is heel inspirerend om hier keepvogel van Wouter Reek bij te gebruiken en spelenderwijs kennis te maken met het werk van Mondriaan.
Kijkvogel zoekt de toekomst. Volgens keepvogel hoef je de toekomst helemaal niet te zoeken, die komt altijd vanzelf. Maar Kijkvogel bedoelt een andere toekomst. Een toekomst vol met dingen die zo nieuw zijn dat nog niemand ze kent. Daarom moet hij snel verder. Keepvogel kan alleen nog maar denken aan alle onbekende dingen die hij niet te weten komt als hij thuisblijft. Misschien kan hij beter even kijken welke kant Kijkvogel op is gegaan...