vrijdag 26 oktober 2012

lezen en voorlezen in 2013

Aandacht voor voorlezen
In januari staan tien dagen te boek als De Nationale Voorleesdagen. Tijdens die dagen wordt voorlezen aan peuters en kleuters op speelse wijze gestimuleerd.
Maar daar blijft het niet bij want het hele jaar 2013 is uitgeroepen tot het Jaar van het Voorlezen.
Atelier Acht sluit zich daar actief bij aan met de Voorleesservice voor inwoners van de gemeente Olst-Wijhe.


Taalontwikkeling

Omdat de taalontwikkeling van jonge kinderen tussen 0 en 6 jaar van cruciaal belang is voor hun totale ontwikkeling, loopt Atelier Acht voor op de landelijke projecten met een eigen Voorleesservice. De Voorleesservice voor jonge kinderen bestaat uit drie projecten.
  • dagelijks voorleestips online
  • advies bij de keuze van kinderboeken
  • voorlezen thuis
Daarnaast biedt de Voorleesservice workshops voor potentiële voorleeskampioenen uit de groepen 7 en 8.

Dagelijks voorleestips online
Vanaf 1 november 2012 krijgen ouders, verzorgers, leidsters en leerkrachten iedere dag één of meer tips m.b.t. voorlezen, liedjes, boekkeuze, cadeausuggesties en verwijzingen naar  films en theater.
Te vinden op www.atelieracht.nl
Tot de start van de Nationale Voorleesdagen in 2013 worden net zoveel tips gegeven als de te wachten nachten uit het Prentenboek van het jaar 2013:
Nog 100 nachtjes slapen van Milja Praagman.

 
 

 

Kinderboekenweek 2013

Het thema voor de Kinderboekenweek 2013 is bekend:
KLAAR VOOR DE START!
Er zal veel aandacht zijn voor boeken over bewegen, winnen, verliezen, talenten en trainen.
Harmen van Straaten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk.
        
en Loes Riphagen maakt het 'Prentenboek van de Kinderboekenweek'.
 

maandag 22 oktober 2012

Jodymoon en Lavinia Meijer

Zaterdag 20 oktober naar Jodymoon in Klein Koninkrijk in Olst geweest. Klein Koninkrijk is een huiskamertheater van formaat. Jodymoon een verrassend duo met lekkere muziek en een heerlijk stemgeluid. Waarom zij nog niet in DWDD zijn geweest begrijp ik niet. Hé redactie van DWDD ik zou er eens naar kijken!


Ze spelen doorgaans met z'n vieren, maar zaterdag deden Johan Smeets  (gitaar, dobro, banjo, percussie en zang) en Digna Janssen (teksten, zang en piano) het samen en hoe...Ze straalden zichtbaar plezier uit in een intiem samenspel. Ik wil ze zeker nog een keer zien en dan met Marie-José Didderen (cello) en Wim Spaepen (viool) er bij.
Zondag 21 oktober naar Lavinia Meijer in de Nicolaaskerk in Wijhe.
Zelden zit een kerk zo vol en wat een geweldige akoestiek, helemaal voor een instrument als de harp.
Lavinia tovert de mooiste klanken en ritmes uit het instrument. Voor het eerst blijkt (wat mij betreft) dat harpmuziek een betoverend en meeslepend effect heeft als het Lavinia Meijer er op speelt.

 

 

 

 

 

 


woensdag 17 oktober 2012

U bent mijn moeder

 



Doordat deze voorstelling in 2011 zeer succesvol was, is het gezelschap in 2012 opnieuw op tournee.

 U bent mijn moeder is een hoogtepunt uit de geschiedenis van het Nederlandse theater.
Joop Admiraal gaf in 1981 een persoonlijk beeld van het leven van zijn demente moeder die hij iedere zondag in een tehuis bezocht.
Albert Lubbers bewerkte en regisseerde de tekst tot een moeder - dochterverhaal. Marie-Christine de Both speelt zowel de moeder als de dochter.

Deze voorstelling wordt in veel schouwburgen gespeeld, maar ook in kleine theaters en eerlijk gezegd lijkt me dat voor deze voorstelling heel fijn.
Net als bij 'Verlaten' (2008) van theatergezelschap Sonnevanck is het een feest om zo tastbaar dicht bij de speler te zitten waardoor je het verdriet, de frustratie, de boosheid en het kinderlijke plezier van de moeder tot op het bot ervaart.
 
De pers over U bent mijn moeder
NRC Handelsblad
"Ik zag een dochter die haar moeder wordt. En ja, dat werkt."
"...De Both leek vooral in haar element als het hulpbehoevende oudje. Mooi zijn haar frustratie, haar boosheid, het defensieve en het verbolgene. De ogen altijd vragend, angstig, alles steeds weer onbekend - tante Siena sterft elke week opnieuw. Ontroerend is het kinderlijke plezier, de blijde verrukking om besjes of een kastanje, of om een mooie mantel, 'van Maison de Vries'. Op zeker moment babbelt de moeder tijdens een wandelingetje onverstaanbaar, maar onverstoorbaar opgewekt door. Dan springen de tranen je in de ogen"
"Het stuk is een tastbare herinnering of een vleesgeworde toekomstvisioen: daar staat je moeder, vlakbij, je kan haar aanraken. Maar je bent haar al kwijt. Of je gaat haar verliezen."
"De ontroering is groot, en even intens als bij het zien van Joop Admiraal dertig jaar geleden."
 
Gooi en Eemlander
"Dat doodsverlangen wordt versterkt en theatraal uitgebouwd als ze het lied 'Droomland' hoort, gezongen door Heintje. Van ontroering doet je huid samentrekken."
 

Trouw
"Theatergroep Suburbia heeft de draad van de mythe, die het legendarische 'U bent mijn moeder' in dertig jaar heeft kunnen worden, weer opgepakt. Gelukkig maar."



 

woensdag 3 oktober 2012

Gouden Griffel voor Bibi Dumon Tak



De Nederlandse schrijfster Bibi Dumon Tak is dit jaar de winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek. Ze krijgt de prijs voor haar boek Winterdieren, over dieren die leven op de Noordpool en de Zuidpool.
Dat maakte de jury dinsdagavond bekend op het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Het bal vormt het begin van de jaarlijkse Kinderboekenweek, die duurt van woensdag tot en met zondag 14 oktober.

Winterdieren is 'een parel binnen de non-fictie', oordeelde de Griffeljury. 'Het is een boeiend, avontuurlijk en aanstekelijk boek, dat getuigt van schrijflust, kijklust, originaliteit, passie en vakmanschap.' Het is de tweede keer sinds de instelling van de prijs in 1971 dat een informatief boek bekroond wordt met de Gouden Griffel. De jury boog zich over ruim 150 boeken.

Dumon Tak (1964) schreef diverse non-fictie kinderboeken en ontving al vijf keer een Zilveren Griffel. In 2006 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk, Laika tussen de sterren, over het Russische hondje Laika.

Voor de 58e editie van de Kinderboekenweek hebben boekenwinkels, bibliotheken, uitgeverijen en basisscholen talloze activiteiten voor jeugdige boekenliefhebbers georganiseerd. Het motto dit jaar is 'Hallo wereld!'. Volgens de organiserende CPNB wordt de wereld steeds kleiner en komen kinderen daardoor steeds gemakkelijker in aanraking met andere culturen.

Tosca Menten schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, getiteld Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzij 37. Mensen krijgen het cadeau bij de aanschaf van minstens 10 euro aan kinderboeken. Fleur van der Weel en Edward van de Vendel maakten het Prentenboek van de Kinderboekenweek.
bron: De volkskrant.nl 2 oktober 2012

Lezen en voorlezen

Lezen & Voorlezen

 
Belang van veel en goed lezen en voorlezen
Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Als er regelmatig wordt voorgelezen in de baby/peuter/kleuterfase stappen kinderen soepel in het proces van leren lezen.
Veel voorlezen en lezen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Goede lezers scoren hoger op taalvaardigheid en schoolprestaties. Wie kan lezen en teksten begrijpt, verwerft kennis en ontwikkelt zich. Een goede taalbeheersing is relevant voor de betrokkenheid van kinderen bij wat er om hen heen gebeurt.
 
Feiten en cijfers
Leesplezier leidt tot leesbereidheid en leesbereidheid tot leesvaardigheid. Toch zijn er veel kinderen en volwassenen niet voldoende taalvaardig. Daardoor zijn zij niet in staat volwaardig deel te nemen aan aan de samenleving en al helemaal niet aan de complexe informatiemaatschappij.
 
Enkele cijfers en onderzoeksresultaten:
* 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd. Dat zijn bijna 1 op de 10 Nederlanders.
* Van de basisschoolleerlingen verlaat 25 % de school met een taalachterstand van 2,5 jaar.
* Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar.
* Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer en behalen daardoor betere schoolresultaten. 
* Vrij lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend   lezen en schrijven.
Bron: Meer lezen, beter in Taal Sardes 2011

Samen sterk in (voor)lezen
Bibliotheken zijn gestart met De bibliotheek op school en zijn in veel plaatsen al actief op basisscholen. Een mooie samenwerking tussen bibliotheken, onderwijs en gemeentes.
Echter in veel gemeentes gooien de bezuinigingen roet in het eten en worden prille leesbevorderingsprogramma's in de kiem gesmoord.
In de gemeente Olst Wijhe bijvoorbeeld moet de bibliotheek bezuinigen terwijl BoekStart nog maar net gestart is. Dit programma wordt in samenwerking met de gemeente en het consultatiebureau uitgevoerd. Het is een aantrekkelijke aanmoediging voor jonge ouders om voor te lezen. De bibliotheken hebben hiervoor een speciale hoek ingericht met boeken voor en over baby's.

Voorleesservice
Omdat in Olst-Wijhe (nog) geen Voorleesexpress actief is, heeft Atelier Acht een voorleesservice opgezet. Ouders met taal- en leesproblemen kunnen daar gebruik van maken. Dat wil zeggen dat een vrijwilliger van Atelier Acht bij de mensen thuis  (in de gemeente Olst Wijhe) voor komt lezen aan jonge kinderen.