maandag 18 maart 2013

Woutertje Pieterse prijs 2013


Kristien Dieltiens met 'Kelderkind'

Op 7 maart 2013 ontving Kristien Dieltiens de Wouterje Pieterse Prijs voor haar boek 'Kelderkind': een roman die speelt in het Duitsland aan het begin van de 19e eeuw.

Dit zegt de jury er over:

'In een boek met een geschiedkundig thema is het de kunst om meer te doen dan vertellen wat er is gebeurd.
Stel nou dat de personages tot leven komen, dat je met ze meevoelt, dat je in spanning zit over de afloop en je afvraagt wat feit en fictie is. Stel dat het historische wordt vervormd en verfraaid, dat er een eigenzinnige invulling aan wordt gegeven. En stel dat het verhaal ook nog eens zeggingskracht heeft, en ons misschien wel iets leert over de huidige tijd.
Stel dat een dergelijk boek ook nog eens geweldig mooi is geschreven in verschillende stijlen die bij de personages passen. Stel dat het boek spannend is, dat de scènes goed zijn opgebouwd en de schrijver respect afdwingt. Dat boek bestaat en het wint de Woutertje Pieterse Prijs 2013'.

'Kelderkind' is een historische roman en een psychologische thriller. De hoofdpersonen zijn de fictieve Manfred en de historische persoon Kaspar Hauser waarvan de levensverhalen knap met elkaar verweven zijn. De jongens vallen buiten de maatschappij. Dat wordt veroorzaakt doordat Manfred een zeer afstotelijke hazenlip heeft. Mensen keren zich geschrokken van hem af en hij ervaart dat als een loodzware last die hem belemmert bij zijn verlangen naar geluk en liefde. Hij is afhankelijk van zijn moeder die als enige van hem houdt.
Kaspar Hauser, het kind dat tot zijn zestiende in een kelder leefde en toen pas 'op de wereld kwam', wordt ook met de rug aangekeken omdat hij zich wereldvreemd gedraagt.

Het verhaal is opgebouwd uit puzzelstukje waarmee de lezer de draad soms kwijt lijkt te zijn maar door de geraffineerde opbouw de weg steeds terug vindt en uiteindelijk alles op zijn plaats valt.

De Woutertje Pieterse Prijs is dit jaar voor de 26e keer uitgereikt. Met steun van Stichting Lezen zijn er ook dit jaar gratis lessuggesties bij het boek te downloaden. De lessuggesties zijn geschreven door Lieke van Duin en Jos van Hest.

dinsdag 5 maart 2013

KIJK Wijhe


KIJK start in Wijhe.

De succesvolle formule van KIJK  in Olst (het Holstohus) krijgt ook in Wijhe vorm nu de commissie KIJK in Wijhe groen licht heeft gekregen voor het inrichten van exposities in het nieuwe gemeentehuis.

KIJK heeft als doel beeldende kunst van kunstenaars binnen en buiten de gemeente Wijhe dicht bij de inwoners en bezoekers te brengen. De commissie KIJK selecteert, samen met de kunstenaars, zowel twee- als driedimensionale en virtuele kunstuitingen. Werk waarmee het publiek de wereld van de verbeelding, verwondering of verstilling wordt ingetrokken. Soms zal het spraakmakend zijn. Zeker is dat KIJK een bezoek aan het gemeentehuis zeer de moeite waard maakt en veel publiek gaat trekken.

Het gaat om drie exposities per jaar in de volgende periodes: van januari t/m april, van mei t/m augustus en van september t/m december. Door de latere start is dat dit jaar anders. Daarom hieronder de data om vast in de agenda te noteren.

De eerste exposanten zijn Ellis Blom en Veerle Koch, beide fotograaf. Hun werk is tijdens
de openingsuren van het gemeentehuis te bekijken van 8 maart t/m 29 mei.
 


Vervolgens komt er van 30 mei tot t/m 4 september  een expositie van het werk van Egbert Hascher, kunstschilder.De derde expositie wordt ingericht door deelnemers van de Kunstroute tijdens de Wiejese Diekdaegen en is te bekijken van 9 september tot begin januari 2014.
De expositie is te bezoeken in het gemeentehuis van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.
Natuurlijk weet iedereen het nieuwe gemeentehuis te vinden, maar voor mensen die de weg niet kennen in Wijhe,
Raadhuisplein 1.
Commissie KIJK Wijhe
Anneletty Schumacher ~ Articus bv - kunstenaar - Contactpersoon commissie KIJK Wijhe
Henny Schaapman ~ 't Sal - Atelier De Verbeelding - Kunstenaar
Ina Hascher ~ Kunstkenner
Ria Zandleven ~ Atelier Acht cultuurparticipatie - PR KIJK Wijhe