zondag 4 mei 2014

Opening expositie Vilt & papier op 2 mei


 

Tijdens de goed bezochte opening toont de Commissie Kijk Wijhe met enige trots het werk van Adrie Jongsma en Luis Acosta. Een bijzondere expositie waar nooit eerder tentoongesteld werk te zien is. Enkele objecten behouden een unieke status omdat ze slechts eenmaal vervaardigd zijn.




Vilt
Adrie maakt exclusieve kleding, hoeden, accessoires, kamerschermen en wandkleden die onder de naam Fulfilled verkocht worden in de winkel Bijzonder-heden in Zwolle.
Niet alleen Zwolle heeft bijzonderheden, het gemeentehuis heeft dat nu ook. Speciaal voor deze expositie ontwierp en maakte Adrie een aantal autonome werkstukken zoals wandpanelen en een oogstrelend groot transparant doek dat als een baldakijn in de lucht 'zweeft'.



De gemeente heeft er speciaal een aantal kabels voor willen aanbrengen.
'Het was heel spannend dit te maken. Het werken met geverfde wol voelt als het maken van een schilderij. Maar, vilt maken is eenmalig, het resultaat is niet retoucheerbaar zoals een schilderij.'






Papier
Luis Acosta werkt met papier alsof het  textiel is en doet dat op  basis van Argentijnse textiele tradities. Hij toont in deze expositie naast moderne kleurrijke sieraden een serie wandobjecten die door herhaling van vormen, kleuren en lagen op vlechtwerken lijken.
In de expositie liggen een armband en een collier die nog niet eerder tentoongesteld zijn en die, omdat het maken ervan heel bewerkelijk was, de enige exemplaren in deze vorm blijven.
Acosta heeft op verschillende plaatsen in de wereld exposities en vaak gelijktijdig. Hij kan dus lang niet bij elke opening aanwezig zijn en dat maakte het des te feestelijker dat hij er in Wijhe wel bij was.





Van de vijf exposities die KIJK Wijhe op haar naam heeft staan, heeft Ids Zandleven van Atelier Acht er vier geopend en deed dat ook dit keer met respect en bewondering voor de kunstenaars.
 
De expositie is tot 29 augustus te zien van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.
Gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Wijhe.
www.kijkwijhe.nl